Utorak, 23 Aprila, 2024

TUZLASPIEGEL

PRVI TUZLANSKI SATIRIČNI PORTAL

AKTUELNOSPECIJAL!

APEL DIJASPORI: „Pošaljite nam malo više para“!

Koalicioni partneri u vlasti na državnom nivou, SDA, SNSD i HDZ, započeli su akciju u kojoj žele da Bosna i Hercegovina što manje osjeti recesiju, koja se očekuje u Njemačkoj.

Naime, predsjednici ovih stranaka su dogovorili akcioni plan da posjete nekoliko centara dijaspore i upozore na nadolazeći problem pada njemačke ekonomije, kako bi se dijaspora što kvalitetnije pripremila i poslala nešto novca unaprijed BiH.

“Ja ću se pobrinuti za našu dijasporu iz Republike Srpske. Mene ne zanima bošnjačka niti hrvatska. Mislim da mi imamo dovoljno ljudi vani koji će potpomoći naše napore da se održi Srpska i sve u njoj. Jako je bitno da donacije ljudima koji nemaju dovoljno za život nastave pristizati. Jer, ako prestanu, mi ćemo povećati poreze, smanjiti penzije i plate, povećati kazne. ”Pa ako imaju srca da im najbliži nemaju hljeba, neka rade kako hoće”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Ovu pojavu je komentarisao i predsjednik SDA, kazavši kako je primijetio da se ova pojava shvata neozbiljno u većem dijelu bh. dijaspore u ovoj prijateljskoj državi.

“Ja ne mogu, a da ne primijetim da Bošnjaci koji su najmnogoljudnija dijaspora, ovu prijetnju nisu shvatili krajnje ozbiljno. Nama je jasno da u Sarajevu i Federaciji BiH ima najviše novca, te da naša dijaspora jeste najmnogoljudnija, ali bez kvalitetnog planiranja i jasnih koraka nećemo imati dobre rezultate. Zato smatram da je bitno da se neodložno reaguje. Bošnjaci u dijaspori bi trebali već da počnu ostavljati sa strane više para od uobičajenog, kako bi se unaprijed osigurali za slanje pomoći kada kriza nastane. Potrebne su samo konkretne aktivnosti. Već sutra, iz Tuzle direktno idem za Dortmund, gdje ću pokrenuti ovu raspravu na licu mjesta”, rekao je Izetbegović.

(Izvor: Šatro.info)

Komentariši