Srijeda, 29 Maja, 2024

TUZLASPIEGEL

PRVI TUZLANSKI SATIRIČNI PORTAL

AKTUELNO

BIHAĆ: Migranti pronašli rješenje!?

Više hiljada migranata u Bosanskoj Krajini, ipak bi mogli pronaći rješenje? Ponukani iskustvom Rasima Halkića (SDP), potpredsjednika Skupštine Unsko-sanskog kantona iz reda hrvatskog naroda i člana Izvršnog odgora medžlisa Islamske zajednice Cazin, migranti iz Sirije i drugih zemalja Bliskog istoka na prijavnom obrascu su se izjasnili kao Hrvati.

Na taj način očekuju da što prije dobiju državljanstvo Republike Hrvatske, odnosno Evropske unije, a prema našim saznanjima, moguće je da će migrantima ovo proljeće biti i posljednje u našoj zemlji. „Ukoliko kao Hrvati dobiju državljanstvo Republike Hrvatske, oni se na legalan način mogu najprije smjestiti u napuštena područja Hrvatske i za godinu ili dvije, ukoliko to žele, mogu nastaviti svoju put u bilo koju evropsku zemlju“ – rekao je anonimni visokopozicionirani predstavnik Vlade Hrvatske.

Vrlo je moguće, da će se na ovaj način, barem privremeno, broj Hrvata u BiH udvostručiti, obzirom da se očekuje veći priliv Hrvata iz Afganistana i Sirije u našu zemlju. S druge strane, Dodik i manji bh. entitet ne žele migrante na svom teritoriju zbog molbe Čovića, koji očekuje, da će mu migranti-Hrvati prokrčiti trnoviti put do izbora za Predsjedništvo BiH.

J.M.