Petak, 23 Februara, 2024

TUZLASPIEGEL

PRVI TUZLANSKI SATIRIČNI PORTAL

AKTUELNO

BIZNIS: Poslovna ideja izrade pečata-suvenira biće hit u Sarajevu!

Otuđeni pečat najvišeg zakonodavnog organa u najprivilegiranijem kantonu u zemlji je zaokupio pažnju svjetske javnosti, jednako kao i sukob SAD i Irana.

U neizvjesnosti rada Skupštine i finansiranja kantona, poduzetnik Salko Muhur  iz Hrasnice razvio je poslovnu ideju – izradu replike pečata, suvenira koji će se za tri-četiri dana, naći u bolje opremljenim radnjama na Baščaršiji.

„Poslovna ideja se ‘rodila’ sasvim slučajno. Brzo sam dizajnirao suvenir- repliku pečata Skupštine koji je prijeko potreban i koji može i treba biti u posjedu svakog građanina kantona. Nisam izradio ni hiljaditi komad, a narudžbe su već pristigle iz mnogih radnji“ –  sa zadovoljstvom nam je naglasio Muhur.

Dok Muhur sa nestrpljenjem očekuje zaradu, važno je istaći da će se suvenir, za mali detalj, razlikovati od originala. Očekuje se da će svaki sindikalni prosvjednik zadužiti suvenir. Procjenjuje se da bi se pred skupštinskom zgradom u Sarajevu za nekoliko dana moglo pojaviti oko 40 hiljada pečata.

„Bojimo se da će u toj hrpi pečata, onaj pravi, iz džepa Konakovića zagubiti. To je vrlo opasno, a već smo dobili obavještajne podatke da su pojedini kriminalci spremni otuđiti pečat i prodati ga Ruskoj akademiji znanosti i umjetnosti u Sankt-Peterburgu“ –  za naš portal izjavio je čuvar kantonalnog pečata.

Nadamo se da se neće desiti najgori scenarij, pa javnost tek za nekoliko stoljeća sazna da se pečat nalazi u istom muzeju kao i Povelja Kulina-bana.

H.F.