Srijeda, 21 Februara, 2024

TUZLASPIEGEL

PRVI TUZLANSKI SATIRIČNI PORTAL

AKTUELNO

FEDERACIJA: U školama učenika sve više, prostorni kapaciteti pretrpani!

U pojedinim kantonima već  je završen upis prvačića u prvi razred osnovne škole, dok u drugim kantonima upis učenika je u završnoj fazi.

Prema prvim pokazateljima, enormno je povećan broj djece u školama, zahvaljujući, prije svega, adekvatnim mjerama populacione politike vlada na svim nivoima. Te su se mjere reflektovale i na enormno povećanje broja učenika u prvi razred osnovne škole. Pojedine škole nemaju dovaljan prostorni kapacitet kako bi primio sve prvačiće,  a to nije slučaj samo u gradskim, nego i u seoskim sredinama.

Najteže je roditeljima iz novih naselja i onima koji imaju blizance. Tako je u prigradskom tuzlanskom naselju Borić, majka blizanaca Rađa Jetimović, jedno dijete upisala u školu u Gornjoj Tuzli, a drugo u Simin Hanu. U obje škole prostorni kapaciteti nisu dovoljni da prime svu djecu, a sazivani su i zborovi građana u cilju rješavanja problema upisa učenika. Njen gest služi za primjer drugim roditeljima i zajednici.

S druge strane, u pojedinim naseljima nisu još uvijek izgrađeni ili prošireni školski objekti, što je bilo i predizborno obećanje od prije osam godina. Tako će u podmajevičkom selu Donje Zjale, u kojima niti jedan radno sposoban muškarac nije zaposlen, dvadesetero prvačića putovati u školu i preko petnaest kilometara. „Prije osam godina svi političari su dolazili u selo. Svi su obećali da će nam napraviti ambulantu,  školu i djecu. Samo su ovo zadnje ispoštavali i tad su i dolazili u selo. A sad kad djeca trebaju u školu niđe ih“ –  za naš portal prokomentarisao je Jakub Dangubić, metalostrugar iz Donjih Zjala.

U periodu ispred nas očekujemo da će vlade na svim nivoima nastaviti provoditi adekvatne mjere populacione politike!

M.Z.