Srijeda, 24 Aprila, 2024

TUZLASPIEGEL

PRVI TUZLANSKI SATIRIČNI PORTAL

AKTUELNO

‘Građani kukaju na imunitet, a šume su nam pune srijemoša’

Građani u našoj zemlji sve više kukaju da im slabi imunitet, te optužuju vlast i premijera Novalića o kašnjenju imunizacije stanovništva. „Građani kukaju na imunitet, a šume su nam pune srijemoša“ – izjavio je premijer Novalić ekskluzivno za novinsku agenciju Tešanj Times.

Premijer ima pravo. Umjesto što građani kukaju o izdavanju dodatnih maraka na razne preparate kako bi ojačali imunitet, družeći se u zagušljivim ugostiteljskim objektima, vikend šetnja šumom u potrazi za srijemošom mogao bi ne samo pomoći pojedincu, nego i uticati na jačanje kolektivnog imuniteta, više nego ijedna vakcina.

Podsjećamo, srijemoš je u narodu poznat kao najjači prirodni antibiotik, a njegovo dejstvo kao prirodnog antibiotika potvrđuju i razne naučne studije. Srijemoš je idealan antiseptik i antibiotik, a sadrži azotne supstance, natrijum, kalijum, selen, kalcijum, magnezijum, silicijum, sumpornu fosfornu kiselinu, vitamin C, B, E A i K, kao fitosterole i eterična ulja. Osim toga, srijemoš je bogat fitoncidima, kao što su alicin. Prema istraživanjima, alicin je izuzetno djelotvoran kod infekcija i upala. Srijemoš ili medveđi luk sadrži i više od četiri stotine različitih mineralnih sastojaka, uključujući mnoge antioksidanate.

Ukoliko se odlučite za branje srijemoša budite oprezni, jer postoje slične otrovne biljke. Također, prethodno se edukujte kako bi bili spremni na susret sa medvjedom. Savjet, ne idite u minirana šumska područja!