Četvrtak, 25 Aprila, 2024

TUZLASPIEGEL

PRVI TUZLANSKI SATIRIČNI PORTAL

AKTUELNO

GRADSKA UPRAVA: Ograničenje kretanja vozila u Tuzli!

Prošireni saziv kolegija gradonačelnika Tuzle je analizirao vrijednosti zagađenja zraka u Tuzli u zadnjih deset dana, te donio plan kratkoročnih i srednjoročnih mjera. Ukoliko mjerne stanice u Tuzli, nakon 7. januara, u dva uzastopna dana pokažu vrijednosti prekomjernog zagađenog zraka, na području grada, od ulaza  u naselje Slavinovići u istočnom dijelu grada, pa do izlaza u na Ircu i lokalitetu BCC Tuzla u zapadnom dijelu grada, će se ograničiti upotreba kretanja vozila.

Stupanjem na snagu odluke zabranit će se kretanje svih teretnih vozila i putničkih autobusa izuzev onih koji za pogon koristi prirodni gas. Prvog dana primjene odluke, ulicama Tuzle neće se moći kretati putnička vozila proizvedena u zemljama Evropske unije (Mercedes, Opel, Volkswagen, Seat, Fiat, Peugeot, Citroen, Audi…), dok drugog dana, će se ograničiti putnička vozila proizvedena u zemljama sa američkog i azijskog kontinenta (Ford, Hyundai, Kia, Toyota…). Ova odluka ne bi uključivala starost i ekološku kategoriju vozila. Time bi, poručuju iz gradske uprave, građani sa „tanjim“ novčanikom bili u ravnopravnom položaju sa građanima koji imaju skupocjene automobile.

Odluka se ne bi primjenjivala na vozila hitne medicinske pomoći, vatrogasna vozila, taxi, službena i dostavna vozila.

Međutim, iz gradske uprave su načinili nevjerovatan previd, jer ograničenjem nije obuhvaćena popularna Lada i vozila marke Zastava, sve prisutnijim automobilima na našim cestama. Nameće se pitanje, da li će naši sugrađani na cestama ponovo sretati prvu četverotočkašku ljubav – Jugu 45? Možda taj previd i nije slučajan, možda je ona rezultat jugonostalgije, ili ko zna čega?

J.M.

Komentariši