Nedjelja, 21 Jula, 2024

TUZLASPIEGEL

PRVI TUZLANSKI SATIRIČNI PORTAL

AKTUELNOSPECIJAL!

GRADAČAC: Gradsko vijeće će raspravljati o natpisima gradskih naselja!

Nakon što su lingvisti našli grešku na službenoj ploči gradske uprave (o.p.natpis na ćiriličnom pismu), sporna ploča je zamijenjena novom. Eksperti koji vrše izradu natpisnih ploča uvjeravaju pojedine gradske vijećnike, da na novoj ploči nema pravopisnih i štamparskih grešaka.

Upravo vijećnici koji nisu vješti u pisanju latiničnog, niti čitanju ćiriličnog pisma, zatražili su tematsku sjednicu Gradskog vijeća o natpisima pojedinih gradskih naseljenih mjesta i imaju nekoliko zanimljivih ideja.

Tako je ideja da se latinični i ćirilični natpis za Biberovo Polje jednostavno napiše latiničnim pismom na  engleskom jeziku.

   

Stranim turistima od izuzetne pomoći bi bio i natpis za oznaku Jelovče Sela.

    

Osim toga, postoji ideja o kombinaciji slovnih i slikovnih simbola, ali tamo gdje su istovjetna slova na latiničnom i ćiriličnom pismu. Građani neće dvojiti na kojem je pismu napisano naseljeno mjesto na području grada.

Gradska mjesna zajednica Kerep označila bi se natpisom kombinacije slovnih i slikovnog simbola.

   

Slikovni simbol imale bi sljedeće gradske mjesne zajednice i naseljena mjesta: Ledenice, Bukva i Rakija.

   

   

Ukoliko se održi navedena tematska sjednica, gradski vijećnici će ponovo imati priliku da, po ko zna koji put, rješavaju probleme građana, iako za to primaju simboličke naknade.

J.M.