Četvrtak, 25 Aprila, 2024

TUZLASPIEGEL

PRVI TUZLANSKI SATIRIČNI PORTAL

AKTUELNO

MUP TK: Policija spremna na lažne dojave o podmetnutim bombama u školama!

Kako se bliži kraj školske godine, profesori u srednjim školama učenicima sve učestalije najavljuju kontrolne zadatke i pismene vježbe. Dosadašnja praksa je pokazala da su u mjesecu maju učenici i najviše opterećeni pismenim provjerama znanja, a učenicima završnih razreda imaju dodatne obaveze polaganja mature.

Lažna dojava o podmetnutim eksplozivnim napravama u školama redovna je pojava u srednjim školama Tuzlanskog kantona, rjeđe u osnovnim, a za cilj imaju da takvom dojavom izbjegnu izradu pismenih provjera znanja.

Iz MUP-a Tuzlanskog kantona su poručili da će, u skladu sa zakonom, ispitati svaku dojavu, ali i javnost podsjećaju da su nabavili sofisticiranu opremu koja locira i otkriva „lažnog dojavljivača“. „Policija je spremna na lažne dojave o podmetnutim bombama u školama“ – poručili su iz policijske uprave.

Aktiv direktora srednjih škola Tuzlanskog kantona je analizirao trenutnu situaciju i zauzeo jedinstven stav da će počinioci ovih djela dobiti primjereni ukor. Kako saznajemo, direktori škola su najavili adekvatne kontra mjere u slučaju učestalih lažnih dojava. Oni će dati jasne upute profesorima da „lažno najavljuju pismene provjere znanja“.

Da li će najavljene pismene provjere znanja biti lažne ili ne saznat ćemo nakon prvomajskih praznika.

J.M.