Srijeda, 12 Juna, 2024

TUZLASPIEGEL

PRVI TUZLANSKI SATIRIČNI PORTAL

AKTUELNO

NAGAĐAMO: Ako se ne formira „programska vlada“, šta je sljedeće?

Nakon oktobarskih izbora 2018. godine su davane prognoze o formiranju Vlade Tuzlanskog kantona. Mnogi su očekivali da će se vlada imenovati do Božića, a zatim do početka proljeća, pa Uskrsa ili Vaskrsa, a  kako stvari stoje „bijeli dim“ u Rudarskoj neće sigurno izbiti do Đurđevdana, a možda čak i do hadžijskog Bajrama.

Najprije je propao pokušaj formiranja „građanske vlade“ od stranaka koji su činili tzv. „koaliciju 19“. Poljoprivredni proizvođači i seljaci su bili zabrinuti o preuzimanju vlasti građanske vlade, jer su smatrali da su oni neprivilegovani sloj društva. Njihova zabrinutost bila je neopravdana, naročito ako se zna da je licitirano nekoliko ministara porijeklom iz ruralnih sredina.

Sljedeći pokušaj formiranja „manjinske vlade“ je propao i prije nego što je detaljno obrazložen njen sastav. Javnost je očekivala da će u novoj vladi biti uravnotežen  odnos „ruralaca i urbanaca“, ali i da će i pripadnici iz nacionalnih manjina participirati u novoj vladi.

Pobjednička partija na kantonu je zastupnicima ponudila formiranje „programske vlade“ za što je prikupljen dovoljan broj potpisa. Iako se nije licitiralo sa imenima ministara, za očekivati je da će sastav vlade biti heterogen i uključiti će i građansku i seosku opciju, kako poljoprivrednici ne bi bili unaprijed zabrinuti.

Ugledni tuzlanski politički satiričar smatra da se neće formirati programska vlada na zamišljeni način, tim prije što je javnosti predstavljen partijski kapacitet, a najmanje se razgovaralo o programom rada buduće vlade. Poluultimativan pristup vodeće partije o natpolovičnoj većini u vladi, biće ključan za još jedno izgubljeno vrijeme – smatra satiričar.

Ukoliko pobjednička partija na odboru koji će se održati 1. Ramazana ove godine ne donose pozitivnu odluku ili joj zastupnici potpisnici iz drugih stranaka uskrate povjerenje, moguće je da će se ponuditi formiranje koncentracijske vlade. U toj vladi bi participirale sve parlamentarne stranke sa proporcionalno jednakim kapacitetom kao u zakonodavnom tijelu, a osim spolne i nacionalne zastupljenosti, vodilo bi se računa i o seksualnoj orijentaciji ministara. „Svakako, pri tome ne možemo očekivati da će novi premijer biti gay, ali sasvim dovoljno smo zrelo društvo da nam ministrica bude lezba“ – zaključio je naš sagovornik.

J.M.