Četvrtak, 28 Marta, 2024

TUZLASPIEGEL

PRVI TUZLANSKI SATIRIČNI PORTAL

AKTUELNO

Nove rigorozne mjere kriznog štaba! Djeda Mrazovi nezadovoljni!

Uoči božićnih i novogodišnjih praznika, Federalni krizni štab će razmatrati nove higijensko-epidemiološke mjere, s ciljem zaštite stanovništva od COVID-19? Javni doček Nove godine na otvorenom se neće moći organizirati niti u jednom gradu, a ugostiteljski objekti neće moći raditi iza 23 sata.

Međutim, set mjera koje se odnose na rad Djeda Mrazova najviše će pogoditi najmlađe stanovnike, ali i smanjiti prihode Djeda Mrazovima. Iz kriznog štaba su čak pripremili apel za roditelje da objasne djeci da Djed Mraz ne postoji, a dječijim vrtićima i osnovnim školama su preporučili da ne organiziraju manifestacije tokom Dana dječije radosti.

Ako to već nije moguće, mi smo pripremili set mjera u kojima ćemo tražiti da se podjela paketića vrši poštujući propisane mjere i fizičku distancu. Djed Mraz će morati imati rezultat PCR testa, ne stariji od 72 sata, zatim će morati imati zaštitnu masku i zaštitne naočare. Fotografisanje sa Djeda Mrazom i bilo koji kontakt sa djecom neće biti moguć. Ukoliko se kao prevozno sredstvo koriste sobovi, jeleni ili konjići i oni će morati nositi zaštitnu opremu…“ – pojasnila je dr. Hedija Jetimić, član Federalnog kriznog štaba.

Sa ovim mjerama se neće složiti iz UG „Djeda Mraz“ BiH, koji su najavili da će koristiti sva pravna sredstva u borbi za svoja univerzalna prava.