Srijeda, 12 Juna, 2024

TUZLASPIEGEL

PRVI TUZLANSKI SATIRIČNI PORTAL

AKTUELNO

OČEKIVANO: Tuzla i Sarajevo žele status velegrada?!

Nakon što je Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, po skraćenom postupku, usvojio prijedlog zakona o promjeni statusa više općina u status grada, očekuje se potvrda prijedloga zakona i u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, po kojem će i zvanično Gradačac, Gračanica, Srebrenik i Živinice dobiti stutus grada.

Na jučerašnjoj sjednici, pojedini zastupnici tzv. „urbane ljevice“ tražili su pojedinačna izjašnjavanja za što, ipak, nisu dobili potrebnu većinu. Upravo će, što je očekivano, predstavnici „urbane ljevice“ u narednom periodu zatražiti izmjenu Ustava, a zatim i izmjene i dopune Zakona  o principima lokalne samouprave u FBiH, koji će stvoriti pravni okvir o dobivanju posebnog statusa Sarajeva i Tuzle – status velegrada.

„U formalno-pravnom smislu Živinice, Gračanica, Srebrenik i  Gradačac mogu imati status grada kao i Tuzla, ali to nije logično. Tuzla je neusporedivo urbanija sredina od navedenih gradića. Tuzli trebaju posebna finansijska sredstva u raspodjeli prihoda u odnosu na druge općine u kantonu. Mi smo sa dobivanjem statusa grada desetorostruko povećali investicije i po tom osnovu smo na razini gradova iste veličine u Norveškoj. Broj turista i noćenja u Tuzli je višestruk u odnosu na period kada smo imali status općine i već su nam pozavidili gradovi na jadranskoj obali. Zaposlenici u Gradskoj upravi češće posjećuju pozorišne predstave i druga kulturna događanja u gradu. Naši poljoprivrednici su prepoznatljivi u Evropi kao gradski farmeri i njihovo poslovanje daleko je veće nego ranije.“ – istakao je za naš portal Šeher Tuzlić, državni službenik iz uprave Grada Tuzla, te dodao da očekuje da će Tuzla dobiti zasluženi status velegrada.

O prijedlogu da Tuzla dobije status velegrada zatražili smo mišljenje sugrađana koji nisu krili zadovoljstvo, te priželjkuju da će se Jasmin Imamović izabrati za prvog velegradonačelnika Tuzle.

J.M.

Komentariši