Srijeda, 12 Juna, 2024

TUZLASPIEGEL

PRVI TUZLANSKI SATIRIČNI PORTAL

AKTUELNO

POLITIKA: SDA izlazi na izbore za Bundestag!

Stranka demokratske akcije Bosne i Hercegovine pored kongresnih priprema, vrši završne aktivnosti za formiranje sestrinske stranke, SDA Njemačke (Partei der demokratischen Aktion Deutschland – PDA), sa jasnim opredjeljenjem izlaska na izbore 2021. godine i ulazak u njemački Bundestag.

Prema planu SDA, u Njemačkoj, prema procjeni, živi preko 300 hiljada Bosanaca, te više miliona Turaka sa pravom glasa, što bi, uz glasove ljudi sa prostora drugih republika bivše Jugoslavije, bilo sasvim dovoljno za dostizanje izbornog praga od 5% i ulaska u njemački parlament. Time bi SDA BiH ojačala političku poziciju pri evropskim integracijama naše zemlje. Za završne pripreme i sakupljanje potpisa za osnivanje SDA Njemačke zadužen je generalni konzul BiH u Stuttgartu Began Muhić, osnivač i dugogodišnji kadar stranke iz Živinica.

„Obzirom na složen izborni sistem u Njemačkoj, ne očekujemo da ćemo na izborima za Bundestag 2021. godine osvojiti direktan mandat, nego da ćemo mjesta osigurati tzv.nadilaznim mandatima, sličnim kompenzacijskim mandatima u našem izbornom sistemu“ – za naš portal istakao je ugledni član stranke, čije je ime poznato našoj redakciji, te dodao, da će izborni slogan PDA Deutschland glasiti „Die Leute wissen es!“.

Nezvanično saznajemo da će tzv. nadilaznu listu predvoditi Salko Zildžić, aktuelni predsjednik Asocijacije mladih SDA BiH i povjerenik stranke u Gračanici, inače mladi kadar stranke sa kompenzacijskim iskustvom.

Politički analitičari i najveći kritičari SDA smatraju da osnivanje nacionalnih stranaka u Njemačkoj može polučiti pozitivne rezultate i spriječiti odlazak mladih iz BiH u Njemačku.

J.M.

Komentariši