Nedjelja, 21 Jula, 2024

TUZLASPIEGEL

PRVI TUZLANSKI SATIRIČNI PORTAL

AKTUELNO

POLITIKA: SDP se raspada na polise, po uzoru na antičku Grčku

Nakon višemjesečne agonije s SDP-om iz Tuzlanskog kantona, iz vrha stranke su danas predstavili novi program rada i djelovanja, koji će svima olakšati rad na političkoj sceni.

“Dugo smo pregovarali, analizirali, vagali i tražili najpogodniji modus, kako da riješimo neke probleme unutar SDP-a. U konačnici smo se odlučili da svoju demokratičnost unutar stranke, i uvažavanje mišljenja svakog člana, primaknemo korijenima same demokratije, a ona je drevnoj Grčkoj. Oni su davno uspostavili ravnopravan sistem izjašnjavanja i vladavine prava”, rekao je Nermin Nikšić.

Polisi će biti podijeljeni po regijama, te će svaki imati visok stepen autonomije, kako ideološke tako i načina rada.

“Ono što će svi polisi morati uvažavati, to je status SDP-a o socijalnoj pravdi i ljudskim pravima. Sve ostalo će biti stvar izbora određenog polisa. Baš kao što su nekada Sparta i Atina bili samostalni, a opet uspješno vodili Grčku, tako ćemo i mi. Tuzlanski, Sarajevski, Banjalučku, Mostarski, Zenički, Bihaćki i Goraždanski polisi, biće direktno nadležni za djelovanje stranke u svojim regijama. Moći će ulaziti u koaliciju s kim misle da je najbolje za taj dio zemlje, te će sami kreirati svoju politiku i vlast”, dodao je Nikšić.

Polisi će također moći birati orijentaciju lijevo, centar, desno, u ovisnosti od potreba vlasti na lokalnom nivou.

(Izvor: Satro.info)