Srijeda, 24 Jula, 2024

TUZLASPIEGEL

PRVI TUZLANSKI SATIRIČNI PORTAL

AKTUELNO

POLITIKA: Udaja Pirićke je programski prioritet PDA!

Iako se iz krugova Pokreta demokratske akcije (PDA), nagovještavala smjena Vlade Tuzlanskog kantona i formiranje nove skupštinske većine prije početka vašara u Puračiću, do toga, ipak, nije došlo.

Posljednja sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona bila je šansa da opozicija, čiju okosnicu čine pobratimljene stranke PDA i SDP, prije početka zimskog prelaznog zastupničkog roka zbace Vladu, sačuvaju funkcionere javnih preduzeća i preuzmu vlast.

Pokret demokratske akcije je, prije početka zimskog prelaznog zastupničkog roka, definirao prioritetni programski cilj – udaja Elzine Pirić, najuspješnije dame u Pokretu. Za ženidbu sa popularnom Elzom, zainteresirane su mnoge neženje iz političkog i javnog života zemlje. Predsjednik Kukić računa da bi udaja njegove desne ruke sa uticajnim političarem iz SDP-a, dodatno učvrstio međusobni koalicioni odnos ove dvije stranke.

Međutim, kako imena mušterija pristižu iz više općinskih/gradskih organizacija SDP-a, odluku o prvom izboru vjerovatno će dati predsjednik Nikšić, želeći očuvati partijsko jedinstvo. Ovaj pristup  naišao je na negodovanje tuzlanske i kalesijske partijske organizacije, koji smatraju da upravo oni trebaju dostaviti prijedlog mladoženje. „Mi ćemo da ti prijedlog, a konačnu odluku treba donijeti Pirićka. Takva je praksa u svim evropskim demokratijama“, za agenciju “Neprovjereno“, istakao je visokopozicionirani oženjeni član SDP-a.

Da li će PDA realizirati programski prioritet ili je to još jedno obećanje članovima i simpatizerima Pokreta, saznat ćemo na kraju zimskog prelaznog zastupničkog roka.

J.M.