Četvrtak, 28 Marta, 2024

TUZLASPIEGEL

PRVI TUZLANSKI SATIRIČNI PORTAL

AKTUELNO

Poljoprivrednici iz Janje šalju šleper namirnica studentima u Sarajevu

Nakon današnjih protesta i potresne priče grupe studenata u emisiji „Ispuni mi želju“ na Hayat TV, poljoprivrednici iz Janje su odlučili spremiti šleper namirnica za ishranu studenata u Sarajevu.

Zateklo nas je saznanje da studenti nemaju šta jesti. Oni su naša budućnost! Mi smo odlučili da pošaljemo šleper naših domaćih proizvoda. Za sada možemo poslati više tona kupusa i krompira, a mladi luk ćemo poslati za desetak dana“ – rekao je poljoprivrednik Ramiz iz Janje.

U studentskom domu borave studenti iz svih krajeva zemlje. Zbog situacije sa pandemijom kući idemo jedanput mjesečno, tako da se hrana koju ponesemo od kuće brzo i pojede. Uglavnom su to sarme, pite i mliječni proizvodi, a nađe se i pokoja gurabija. Donesemo hranu, jer znamo da Kanton nema para i da je Vlada uvela mjere štednje“ – rekla je Irma, studentica prava iz Bužima.

Irma tvrdi da u studentskom domu nedostaje brzi internet, da često nestaje topla voda, da su katastrofalni uslovi u kupatilima i toaletima, ali ipak, da studenti razumiju krizna vremena. „Nama je važno da nam krov ne kisne, da noću imamo struju i siguran topli obrok“ – zaključuje Irma.

Prema nezvaničnim informacija u akciju prikupljanja pomoći studentima uključit će se i nekoliko domaćih kompanija za preradu mesa.

S druge strane, iz Vlade su poručili da će probleme u studentskom domu rješavati, a ako zatreba, osigurat će besplatne poljoprivredne parcele u Rajlovcu, kako bi studenti mogli sami obrađivati zemlju i ubirati usjeve ne čekajući donacije od drugih, jer kako i sama poslovica kaže „Nema hljeba bez motike!“.