Nedjelja, 21 Jula, 2024

TUZLASPIEGEL

PRVI TUZLANSKI SATIRIČNI PORTAL

AKTUELNO

PREDSJEDNIŠTVO: Dodik najavio pokretanje novog vitalnog nacionalnog interesa

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine najavio je novo pokretanje mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa, ukoliko bude preglasan na narednoj sjednici Predsjedništva, na kojoj će se raspravljati o čvršćoj diplomatskoj saradnji Bosne i Hercegovine i Irske.
Kako prenosi ugledni portal satro.info, hrvatska nacionalna manjina u Republici Irskoj traži konstitutivnost u ovoj zemlji i poseban entitet. Vlada ove zemlje oštro se protivi zahtjevima Hrvata u Irskoj bez obzira na njihovu brojnost, koji premašuje broj stanovnika u Bosni Hercegovini. Podsjećamo da Hrvati u BiH imaju konstitutivnost i kanal na hrvatskom jeziku.
Zbog odnosa Vlade Republike Irske prema Hrvatima, Milorad Dodik se protivi uspostavljanju čvršćih diplomatskih odnosa sa Irskom i najavljuje da će, ukoliko bude preglasan u Predsjedništvu, pokrenuti mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa Srba i Republike Srpske.
„Pokrenut ću ponovo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, koju će razmatrati Narodna skupština Republike Srpske, naravno, ukoliko budem preglasan. Ovo je važno pitanje za Republiku Srpsku i očuvanje dobrih odnosa sa Hrvatima u Srpskoj, Federaciji I Republici Hrvatskoj“ – kategoričan je Dodik i dodao da je spreman odbiti saradnju sa Irskom, uključujući i poslovnu, ako se ne udovolji zahtjevima hrvatske nacionalne manjine.

H.F.