Srijeda, 29 Maja, 2024

TUZLASPIEGEL

PRVI TUZLANSKI SATIRIČNI PORTAL

AKTUELNO

PREDSJEDNIŠTVO: Uskoro na dnevnom redu Uredba o korištenju jezika u BiH!

Iako je Međunarodni dan maternjeg jezika obilježen u prošloj sedmici, na dnevnom redu naredne sjednice Predsjedništva Bosne i  Hercegovine mogla bi se naći Uredba o korištenju jezika u Bosni i Hercegovini? Kako saznajemo, riječ je o Uredbi kojom se, između ostalog, utvrđuje upotreba i korištenja službenog jezika u Bosni i Hercegovini. Prema novoj Uredbi u vrijeme predsjedavanja člana Predsjedništva iz jednog naroda, u cijeloj Bosni i Hercegovini bi se upotrebljavao jezik predsjedavajućeg Predsjedništva.

Ukoliko bi Predsjedništvo Bosne i Hercegovine donijelo Uredbu u predloženom tekstu, u svim institucijama Bosne i Hercegovine koje se finansiraju iz budžeta BiH, upotrebljavali bi srpski jezik kao službeni jezik, obzirom da Milorad Dodik, član Predsjedništva iz reda srpskog naroda predsjedava ovom institucijom.

Kako doznajemo,  Uredba je predložena iz kabineta predsjednika Dodika. Na prijedlog Uredbe su uslijedile reakcije iz kabineta Džaferovića i Komšića.

Iz kabineta člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda su mišljenja da nisu, načelno, protiv bilo koje odluke kojom će se učiniti iskorak prema evropskim i sjevernoatlantskim integracijama naše zemlje, ali da imaju zamjerke na termin naziva jezika, obzirom da se bošnjačkom narodu uskraćuje pravo na korištenju naziva vlastitog jezika kao „bosanskog jezika“, a ne „bošnjačkog jezika“, kako je navedeno u predloženoj Uredbi.

Iz kabineta Željka Komšića, člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, uslijedile su žestoke reakcije. Najprije iz kabineta podsjećaju, da su Ustavom Bosne i Hercegovine zagarantovana prava svakog pojedinca u državi i pravo svakog građanina je da upotrebljava željeni, ustavom priznati jezik. Ovom Uredbom bi se šesnaest mjeseci u dvije godine uskratilo pravo malobrojnijem konstitutivnom narodu da upotrebljavaju hrvatski jezik kao službeni jezik. Time bi se Hrvatima, kojima je uskraćeno pravo na vlastiti TV kanal, uskratilo pravo na nesmetanu upotrebu jezika. Nadalje, ističu da Uredba nije usklađena sa presudom Suda za ljudska prava, jer građani zemlje koji se izjašnjavaju kao Ostali, nemaju pravo koristiti jezik „ostalih“ u institucijama BiH. Iz kabineta zaključuju da je pitanje upotrebe jezika „drugorazredno“ pitanje, od onih koji su stvarni problemi društva.

H.F.

Komentariši