Subota, 20 Jula, 2024

TUZLASPIEGEL

PRVI TUZLANSKI SATIRIČNI PORTAL

AKTUELNO

PRIJEDOR: Treći puk OS BiH nije izašao u pomoć zato što nema uniforme Republike Srpske

Poplave su zahvatile veći dio sjeverne Bosne i Hercegovine. Najugroženija područja su u slivovima rijeka Vrbas i Una. U Republici Srpskoj najgore je u oko gradova Doboj, Banja Luka i Prijedor. Zbog izlijevanja rijeka koje su prouzrokovane intenzivnim padavinama postoji opasnost za ljudske živote i imovinu.

Na terenu je veliki broj građana i spasilaca, pripadnika GSS-a, Republičke uprave civilne zaštite, ali i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koji brane Prijedor od prodiranja većih količina vode u domove stanovnika. Reporteri s terena javljaju da su svi angažovali na spašavanju ljudi, imovine i saniranju nastale štete osim pripadnika Trećeg pješadijskog puka kojeg čine pripadnici Republike Srpske.

Naime, kada je vrhovni komandant Oružanih snaga, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik zatražio od komandanta Trećeg pješadijskog puka da na sljedećem obilježavanju Dana Vojske više od pola stroja bude obučeno u uniforme Vojske Republike Srpske, vojska je zapovijed najozbiljnije shvatila i odmah postupila po naređenju.

U toku je tenderska procedura za materijal i izbor najpovoljnijeg krojača koji će na autentičan način izraditi tradicionalne odore Vojske Republike Srpske po uzoru na one nastale 1992. godine. Trenutno vojnici nemaju šta obući i odlukom komande u kasarni „Kozara“ dobili su odsustvo.

Iako je loše vrijeme, nema razloga da ovi momci sjede zatvoreni u kasarnama ili još gore gule smjene na straži. Odlučili smo ih pustiti kućama i njihovim porodicama. Neka se odmore, izađu malo, zabave se“, rekao je general-major brigadir potpukovnik ovog puka.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozdravio je ovu odluku i rekao da pripadnicima Trećeg pješadijskog puka nije mjesto u poplavljenim područjima ili ljeti na požarištima, te da njih treba čuvati da uvijek budu spremni „da brane slobodu Srpske i njenog naroda“.

(Izvor: Satro.info)