Srijeda, 21 Februara, 2024

TUZLASPIEGEL

PRVI TUZLANSKI SATIRIČNI PORTAL

AKTUELNOSPECIJAL!

PROGNOZA: Do kada će trajati reality show u Skupštini?

Tuzlanski kanton još uvijek nije dobio novu Vladu, niti je formirana nova skupštinska većina. Reality show oko formiranja većine još uvijek traje, a moguć je i nastavak tokom izbornog ciklusa, sa prekidama tokom ljetnih godišnjih odmora zastupnika.

No, kako stvari stoje, već se može realno prognozirati kada će građani dobiti novu vlast. U praksi, vlast se u najmnogoljudnijem kantonu konstituiše u vrijeme hamsina, nikada tokom zehmerije, a pogotovu tokom Miholjskog ljeta.

Obzirom na trakavice „Ko sa kime hoće?“, „Ko sa kime želi?“… novu Vladu Kantona nećemo dočekati ni do 19. februara, kada pada prvo džemre i to ono u havu. Uobičajeno je da će se tada nadzirati skupštinska većina, nakon čega slijede pregovori o preuzimanju ministarskih i rukovodnih mjesta, koje će trajati do 5. marta, kada pada treće džemre u zemlju. U vrijeme padanja drugog džemreta u vodu (26. februara) mediji će licitirati imena ministara. Konačno, Vlada Kantona će se imenovati nakon 12. marta, kada udara i četvrto džemre u glavu. Tek tada će skupštinski zastupnici shvatiti da vremena za usvajanje budžeta nema i da su oni radi građana, a ne suprotno.

M.Z.

Komentariši