Četvrtak, 25 Aprila, 2024

TUZLASPIEGEL

PRVI TUZLANSKI SATIRIČNI PORTAL

AKTUELNO

PRVI MAJ: Zbog nevremena odgođeni sindikalni protesti u Sarajevu!

Iako vremenske prilike ne pogoduju obilježavanju Međunarodnog praznika rada, to nije i jedini razlog odgađanja protestnog okupljanja radničke klase u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Protestna okupljanja je, kao i svake godine, pripremao Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine. Okupljanja imaju za cilj da društvu ukažu na privilegovan položaj radnika u odnosu na nezaposlene, jer osim što rade oni primaju i iole pristojnu plaću.

Ove godine protestna okupljanja su odgođena zbog nevremena ili nevakta. Radnici bi i protestvovali, ali ne znaju kome bi uputili zahtjeve i poruke, pošto se u našoj zemlji, ako uzmemo različite nivoe, ne zna ko je vlast, a ko opozicija. Drugi razlog je taj što krovni sindikat već mjesecima kuburi sa naplatom članarine, pa su im sredstva ograničena za organizaciju skupa. Ranije su im podršku u organizaciji protesta pružale stranke ljevice, ali realno, ljevica se bavi unutrašnjim problemima i uhljebljavanjem.

„Mi u sindikatu smo mišljenja da je bolje obilaziti radnike u šljemovima i analizirati situaciju, nego se baviti protestima i tražiti od poslodavaca povećanje plaća i toplog obroka i bolje uslove rada. Prije nekoliko dana smo imali štrajk nekolicine rudara u Banovićima. Naše rukovodstvo je bilo svo vrijeme sa rudarima, iako nisu imali plaćene dnevnice i putne troškove. Pojedini članovi rukovodstva nemaju ni za kahvu, ali sreća da je postojala solidarnost rudara. Ja im se ovim putem zahvaljujem što su tri dana ugostili članove našeg najužeg rukovodstva. I eto, zajednički smo riješili probleme i njihove zahtjeve, mada zahtjev za povećanje toplog obroka na 15 maraka je više politiziran nego realan. Realno je to da svaki rudar u jamu ponese pola hljeba i konzervu (riba, tuna, pašteta i slično), a rijetko i kiselu vodu. To sve košta brat-bratu 3,5, a oni hoće topli obrok od 15 maraka. E htio bi i ja k'o predsjednik putovanje na Tenerife, al’ nema se!“ – istakao je naš sagovornik, dozamjenik sekretara krovnog sindikata.

Ipak je, umjesto protestnih okupljanja, Savez samostalnih sindikata BiH na web portalu radnicima uputio čestitku.

Međutim, iako je okupljanje odgođeno, Sindikat solidarnosti je u Tuzli najavio proteste, a očekuje se da će se istim priključiti građani Tuzle i članovi Sindikata nezaposlenih.

H.F.