Nedjelja, 21 Jula, 2024

TUZLASPIEGEL

PRVI TUZLANSKI SATIRIČNI PORTAL

AKTUELNOSPORT

REPREZENTACIJA: Koga bi političari za novog selektora?

Robert Prosinečki i Nogometni savez BiH danas su sporazumno raskinuli saradnju. Od sutra, čelnici krovne kuće nogometa tragat će za novim selektorom reprezentacije.

Javnost u našoj zemlji ima podijeljeno mišljenje o izboru novog selektora. Kako u dosadašnjem izboru selektora političari nisu imali uticaja, ovog puta smo od njih tražili mišljenje.

Bakir Izetbegović, lider SDA, smatra da selektor treba biti mlad, stručan, energičan i član najveće stranke. „Nacionalnost nije važna. Bitno je da voli ovu zemlju“, naglasio je Izetbegović.

Milorad Dodik, lider SNSD-a, na poziv se nije odazvao. Iz centrale ove stranke nemaju stav o pitanju izbora selektora. Kako kažu, potrebne su im dodatne konsultacije sa predsjednikom Vučićem, te da je to ionako pitanje Federacije.

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, smatra da je nezahvalno bilo koga licitirati. Ionako su hrvatski predstavnici u Savezu preglasani, tako da bitno ne utiču na odluke. Čović nadalje smatra da je Zdravko Mamić u ovom trenutku možda i najbolje rješenje.

„Ma hajte molim Vas! Predsjedništvo nema nadležnost da bira selektora reprezentacije, još od vremena kada je Jusuf Pušina smijenjen sa čelne pozicije Saveza“ – istakao je Željko Komšić, član Predsjedništva BiH i lider DF-a.

„Selektor treba biti stručan i autoritativan. O izboru selektora javnost ću upoznati otvorenim pismom“ istakao je Denis Bećirović (SDP). Edin  Forto (NS), premijer Kantona Sarajevo, nije želio odgovoriti na naše pitanje, dodajući da smo „antisarajevski medij i da on nema ni jedno ime koje bi mu u ovom trenutku palo na pamet, jer su sve svoje kadrove već uhljebili“. Komentar od Fahrudina Radončića, lidera SBB-a, nismo tražili iz razloga što će on svoje stavove artikulirati u kolumnama Avaza. Komentar nismo zatražili niti od lidera PDA, koji je zaokupljen rudarskim brigama.

A.Z.