Srijeda, 21 Februara, 2024

TUZLASPIEGEL

PRVI TUZLANSKI SATIRIČNI PORTAL

AKTUELNO

RJEŠENJE: Vlada Tuzlanskog kantona mogla bi biti ekspertna i manjinska?

Dok parlamentarci u Sarajevu rješavaju probleme građana, poput uništavanja vrana koje ugrožavaju život ljudi, u Tuzlanskom kantonu još nije završena konstituirajuća sjednica, niti je na vidiku imenovanje nove vlade. Parlamentarci još uvijek ne znaju s kim hoće, a s kim ne! U ovom momentu  rješenje je formiranje ekspertne i manjinske vlade, sastavljenu od stranaka koji ne participiraju u Skupštini (BOSS, BPS, NBL, NB, A-SDA, LDS-Boljitak, Stranka penzionera BiH i KP). Tragom ove informacije, tražili smo komentare parlamentarnih stranaka u kantonu.

SDP smatra da takva Vlada ne bi snosila nikakvu odgovornost prema građanima, obzirom na podršku koju su na izborima dobili. Iz SDA poručuju da ideja kao ideja nije loša, ali da je ona osuđena na propast, jer osam stranaka ne može okupiti kvalitetnu koaliciju.

Iz PDA nemaju jasan stav i o ovoj ideji nisu željeli da ti komentar. „Ekspertna i manjinska Vlada je nešto što bi mogli podržati, ukoliko ministri iz DF-a budu participirali u manjinskoj Vladi“ – poručili su iz ove stranke. SBB se nije oglasio i očekivano čeka stav iz centrale stranke. Naša stranka odbacuju mogućnost da u ekspertnoj Vladi sudjeluje nacionalna stranka A-SDA. „Ta se stranka smatra strankom centra, ali ona je derivat SDA i riječ je tipičnoj nacionalnoj stranci“ – tvrdi politički direktor Naše stranke, čije ime ni rukovodstvu stranke nije poznato. S BiH je spreman podržati manjinsku Vladu bez da ijedan kadar ove stranke participira u ekspertnoj Vladi. „O rukovodećim funkcijama u javnim preduzećima u kantonu sa manjinskom Vladom treba otvoreno razgovarati.

Nezvanično saznajemo da bi manjinsku i ekspertnu Vladu predvodio ugledni tuzlanski advokat i predsjednik BOSS-a, Mirnes Ajanović.

J.M.

Komentariši