Petak, 29 Septembra, 2023

TUZLASPIEGEL

PRVI TUZLANSKI SATIRIČNI PORTAL

AKTUELNO

SAZNAJEMO: Pitanje “zastava” uskoro će biti riješeno?

Uskoro će pitanje upotrebe zastave u institucijama BiH biti riješeno, saznaje naš portal. Naime, iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, saznajemo da će nakon praznika ova institucija razmatrati prijedlog Zakona o upotrebi zastave i grba BiH i eventualno prijedlog zakona uputiti u parlamentarnu proceduru.

Riječ je o utvrđivanju novog grba i zastave Bosne i Hercegovine. Osnovu zastave će činiti tri jednaka polja obojene plavom, zelenom i crvenom bojom, što simbolizira tri konstitutivna naroda. U lijevom gornjem uglu se nalazi devet zvjezdica, ovoga puta zlato-žutih, polukružno raspoređenih, što predstavlja težnju zemlje evropskim integracijama. Opredijeljenost Evropi slikovito potvrđuju tri ćevapčića koji se pridružuju zvjezdicama.

Iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH su uvjerenja da je ovaj prijedlog zastave puno bolji, od postojećeg nametnutog, te su sigurni da će ova institucija prijedlog novog zakona uputiti u parlamentarnu proceduru. Naglašavaju da su oni bili više opredijeljeni za sudžukice, a ne za ćevapčiće, ali da je to stvar kompromisa sa bošnjačkom stranom.

Daleki izvor savjetnika za medije u kabinetu Džaferovića pojašnjava da će se o ovom pitanju, član Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda – Šefik Džaferović, očitovati na dan rasprave prijedloga zakona na sjednici. On smatra da je svako zajedničko rješenje u državi bolje od nametnutog, ali zamjeraju što na prijedlogu nove zastave nije postavljena glavica crvenog luka, koja može simbolizirati zdrav način življenja i koja obavezno „ide uz ćevap“!

Iz kabineta Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, su pristigle najoštrije reakcije. Po njihovom mišljenju zastava koja je u upotrebi sasvim je prihvatljiva za sve građane. „Novoj zastavi“ zamjeraju što umjesto „tri ćevapčića“, koji simbolizira konstitutivne narode, nema barem još jednog koji bi simbolizirao građane koji se izjašnjavaju kao Ostali. Također, iz kabineta navode, da bi ćevapi zbunili građane i da bi oni tražili od ugostitelja da najmanja porcija bude sa tri, a ne sa pet ćevapa, što bi imalo negativan efekt na ekonomski rast BiH.

M.Z.

Komentariši