Četvrtak, 25 Aprila, 2024

TUZLASPIEGEL

PRVI TUZLANSKI SATIRIČNI PORTAL

AKTUELNO

SAZNAJEMO: Prijedlog Zakona o legalizaciji istospolnih brakova je diskriminatoran!

Nakon što su konstituirana oba doma parlamenta Federacije BiH, uskoro će parlamentarci Zastupničkog doma raspravljati o Prijedlogu Zakona o legalizaciji istospolnih brakova, kojeg je utvrdila federalna vlada.

Pojedine odredbe prijedloga navedenog zakona su diskriminatorne i nisu usklađene sa evropskim standardima. Naročito je diskriminatorna odredba da istospolni partneri, prije zasnivanja braka moraju dokazati da nisu članovi iste stranke, u protivnom, ne mogu zasnovati bračnu zajednicu.

Nezvanično saznajemo da pojedini zastupnici, predstavnici „urbane ljevice“ u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, neće podržati diskriminatornu odredbu, jer smatraju da ista zadire u građanska prava i slobode i da je „sasvim normalno“ da npr. dva muška partnera su istovremeno članovi iste stranke.

„Nema sumnje da je odredba diskriminatorna kako su primijetili zastupnici „urbane ljevice“, ali smatram da je ova reakcija više plod bojazni „lijevih“ stranaka o osipanju članstva“ – zaključuje za naš portal, zastupnik stranke „centra“ u Parlamentu FBiH koji je želio biti anoniman. Dalje je naglasio da će se tekst Zakona o legalizaciji istospolnih brakova moći popraviti, te očekuje konstruktivnost zastupnika, naročito opozicionih.

H.F.

Komentariši