Srijeda, 24 Jula, 2024

TUZLASPIEGEL

PRVI TUZLANSKI SATIRIČNI PORTAL

AKTUELNO

SAZNAJEMO: Smanjenje voznog parka jedna od usvojenih mjera nove Vlade Tuzlanskog kantona

„Građanski blok“ u Tuzlanskom kantonu kojeg čine parlamentarne stranke u Skupštini Tuzlanskog kantona (SDP, DF, NS, SBB i SBiH), sa  ukupno 19 zastupnika, početkom prošloga mjeseca usvojio je program od preko 300 mjera. Iako su ovu vijest prenijeli skoro svi elektronski mediji, ipak je, još uvijek, javnost uskraćena sa informacijom o programu rada buduće vlade i usvojenim mjerama.

Programsko opredjeljenje skupštinske većine jeste i smanjenje voznog parka Vlade Tuzlanskog kantona. Kako ova mjera ne bi ugrozila funkcioniranje rada Vlade i ministarstava, u naredne dvije godine, Ured za zajedničke poslove Tuzlanskog kantona, nabavit će se preko 20 bicikla. Na taj način će, nova vlada, svojim primjerom, nastojati podizati svijest o štetnoj upotrebi automobila.

Građani koji su upoznati sa ovom mjerom su u nevjerici, ali pozdravljaju napore parlamentarne većine i najavljene mjere koje će doprinijeti finansijske uštede u budžetu, ali i smanjenje emisije štetnih gasova.

Međutim, prve nezvanične negativne reakcije na ovu mjeru, uputilo je rukovodstvo sindikata državnih službenika i namještenika u organima uprave Tuzlanskog kantona, koji su iskazali bojazan o implementaciji ove mjere. Prema njihovom mišljenju, ova mjera dovela bi do otpuštanja određenog broja vozača. Tuzlaspiegel otkriva da u predloženoj mjeri nije predviđeno otpuštanje niti ijednog radnika, te da će prekobrojni vozači biti angažovani  na servisiranju bicikla.

J.M.

Komentariši