Nedjelja, 21 Jula, 2024

TUZLASPIEGEL

PRVI TUZLANSKI SATIRIČNI PORTAL

AKTUELNOSPECIJAL!

TUZLA: Biciklistička staza se gradi dinamikom autoputa VC!

Na svečanom otvaranju Prve tuzlanske biciklijade, u julu 2011. godine, Jasmin Imamović, načelnik Tuzle je jasno istakao da građani žele biciklističku stazu, te da je nadležna općinska služba pripremila projekt za realizaciju gradnje prve faze biciklističke staze u gradu.

Projektnom idejom zamišljeno je da se biciklističkom stazom poveže istočni i zapadni dio grada.

Tuzla je modernu biciklističku stazu, u dužini od stotinu obrtaja biciklističkog točka, dobila nekoliko godina kasnije i to od Sjenjaka preko Stupina do Hotela Tuzla. Poput koridora VC i ova dionica ima prekid.

„Gradska uprava ima projekt za izgradnju staze koja će povezati istočni i zapadni dio grada. Naš je plan da prvo izgradimo manje zahtjevne dionice. One koje su jeftinije i ne zahtijevaju natkrivanje korita Jale, proboj tunela i gdje su riješeni imovinsko-pravni odnosi. Za razliku od autoputa koji se također gradi godinama, ipak se, korištenje staze neće naplaćivati, mada je bilo ideja da se duž staze izgradi nekoliko naplatnih kućica“ – istakao je savjetnik gradske službe za izgradnju Enes Guvernal.

Iz gradske uprave poručuju da će se u narednom periodu intenzivirati radovi na izgradnji staze, te izražavaju žaljenje što pripadnici MUP-a kažnjavaju građane-bicikliste u pješačkim zonama, naročito one najmlađe, koje voze bicikl sa pomoćnim točkićima.

M.Z.