Srijeda, 29 Maja, 2024

TUZLASPIEGEL

PRVI TUZLANSKI SATIRIČNI PORTAL

AKTUELNO

TUZLA: Novu Vladu Kantona ne valja formirati između bajrama!

Iako se ovih dana očekivao ubrzani proces formiranje kantonalne Vlade, „bijeli dim“ neće izbiti u Rudarskoj do hadžijskog Bajrama.

U vrijeme Ramazana političari i zastupnici SDA nisu mogli pregovarati zbog posta (o.p. politika i post teško da idu zajedno), zvaničnicima PDA i SBB-a se nije žurilo, niti se žuri, SDP je čekao kongres, Naša stranka iščekuje novu priliku da se partija „oklizne“, a SBiH i DF se ne smatraju relevantnim pregovaračkim faktorom, bar ne za sada.

Kada se nagovještavala koalicija i završetak konstituirajuće sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona, desile su se dvije nepredvidive stvari. Pobjeda opozicije u Istanbulu ozbiljno je uzdrmala SDA koja se neće oporaviti dok ne prođe „četresnica“.

Kongres SDP-a je dodatno destabilizirao političke odnose u najvećoj i najneuticajnijoj partiji u kantonu, naročito što je javnosti objelodanjena neraskidiva veza višemjesečnih frendica Prlić-Pirić. Izlaskom Tome i Edina iz partije ili organa partije, započeo je proces koji priželjkuje velegradonačelnik. Konačno će Jasmin ostati sam, bez konkurencije.

Politički dogovor nije ni na vidiku, a izjave predstavnika stranaka koji bi, navodno, trebale činiti skupštinsku većinu, da najprije treba izraditi programske ciljeve nadmašili su i Diznijeve crtiće i njihove junake Daču i Šilju. Ako tome dodamo činjenicu da je unutar SDA uticajna hodžinska linija, koja smatra da vladu ne valja formirati između bajrama, onda zasigurno, do hadži Bajrama neće doći do implementacije izbornih rezultata u Tuzlanskom kantonu.

J.M.