Četvrtak, 25 Aprila, 2024

TUZLASPIEGEL

PRVI TUZLANSKI SATIRIČNI PORTAL

AKTUELNOSPECIJAL!

TUZLANSKI KANTON: Od manjinske vlade nema ništa, šta će se sljedeće ponuditi?

Tuzlanski kanton je jedini koji od oktobarskih izbora nema formiranu izvršnu vlast. Najveći krivci ni(su) SNSD i HDZ, koji u kantonalnoj skupštini nemaju niti jedan mandat, nego programske razlike stranaka koji su dobili povjerenje građana. Pokušaj pobjedničke stranke da pozove ostale da podrže manjinsku vladu u kojoj će oni imati apsolutnu dominaciju, nisu ni kod vlasnika kladionica shvaćeni ozbiljno, pa taj prijedlog nije imao ni ponuđene kockarske kvote.

I dok se još uvijek ne nadzire formiranje kantonalne vlasti, jer očigledno političari su prezauzeti trenutnim klimatskim promjenama, u narodu poznatijem kao vrbopucu, građani se s pravom pitaju šta će se ponuditi sljedeće?

Nezvanično saznajemo da bi formiranje koncentracijske vlade ili tzv. „vlade kantonalnog spasenja“ za najmnogoljudniji kanton bilo najprihvatljivije rješenje. Sve parlamentarne stranke imale bi kapacitet u izvršnoj vlasti srazmjerno broju mandata u zakonodavnom tijelu. Za formiranje ovakve vlade su obavljene prve konsultacije, a zatražena je i pomoć od eksperata iz drugih zemalja. Tačnije je pomoć zatražena od Srećka Šojića, lidera Stranke zdravog razuma iz Srbije.

Gospodin Šojić nije želio potvrditi da je imao ponudu, ali je istakao da je spreman pomoći i da prati situaciju o formiranju vlasti u kantonu. Ipak, predsjednik Šojić je bio dobrog raspoloženja, pa je za naš portal izjavio: „To što se događa u Tuzli nije rezultat propagandu iz onog grada što su političarima izdavali diplomu. Da iz Travnik beše! To je rezultat sistemske kampanje od grčku obaveštajnu službu, koja sve radi da se plasira na Evro. Neće da može! Ja vidim da je za najimpotentniji kanton skoncentracijska vlada i najbolje rešenje. Savetujem da će vlast imati ona stranka koja se vaća za pare i pendrek. Premijer nije toliko ni bitan. On je tu samo figurativan! Ko bude u kanton upravljao s finansijama i policijom taj ima vlas. Ko se vaća s prosvjetu, kulturu i socijalu nagrabusio je. Treba s pažnjom birati kadrovi i da nisu samo ovi šminkeri iz grad, koji ne mogu ni dvaest glasova da skupe. Jer da su građani to hteli, do sad bi imali građansku vladu…“

J.M.