Petak, 29 Marta, 2024

TUZLASPIEGEL

PRVI TUZLANSKI SATIRIČNI PORTAL

AKTUELNO

Vijećnici u Kalesiji osudili ‘sramno’ okupljanje građana

Vijećnici u Kalesiji su oštro osudili ‘sramno’ okupljanje građana, s ciljem stavljanja odluke o smanjenju vijećničkog paušala i otimanja ‘hljeba iz usta’ izabranim dužnosnicima. Uoči sjednice vijeća, nekolicina građana se okupila nastojeći izvršiti pritisak za smanjenje ionako mizernih primanja vijećnika.

„Na svu sreću, predmetna odluka o smanjenju paušala nije dobila podršku. U vrijeme kada su cijene osnovnih životnih namirnica porasle, kada je npr. ulje skočilo na tri marke, kada se najavljuje poskupljenje goriva, oni bi da sebi smanjimo ionako mala primanja. Da su oni na našem mjestu da li bi oni drugačije postupili?“ – rekao je Mensur Hukić, predsjedavajući Vijeća.

O uvrštavanju na dnevni red odluke o smanjenju paušala vodila se žustra višesatna rasprava, a vijećnici su javno prozivali demonstrante. Tako je Edis Mujanović prozvao komšiju sa protesta da mu je besplatno razveo struju do štale i tako zaradio glas. Mehmed Imamović je prozvao Hanifu, najgrlatiju ženu na protestima, da joj je morao za glas dati besplatni internet da može ‘fejsbučit’.

Najemotivniji govor imao je vijećnik Smajić koji je priznao da niti jedan glas nije platio, al’ je po selu dijelio basmu za dimije od sebe, a ne iz magacina BKC-a. Vijećnik Hukić je javno prozvao Ibru, učesnika današnjeg okupljanja, da mu želi ‘oteti hljeb’, a kako tvrdi, zaboravlja da je dvadeset dana uoči izbora dobio na poklon ležaj od mercedesa. Vijećnik Ferid Hodžić je tokom diskusije pitao pojedine građane-protestante da li imaju obraza tražiti smanjenje paušala? „Meni su prije izbora dolazili da im dijete upišem u medecinsku. Drugi su tražili štelu za CT, neki za operaciju. I svima sam valjavo da bi dobio glas. I danas ti isti protestuju“ – rekao je Hodžić.

Tokom diskusije moglo se čuti da su pojedini vijećnici za glas darivali pakete, poljoprivredne proizvode, ‘pravi pravcati’ med, a bilo je i vijećnika koji su umrlim glasačima besplatno učili jasine.

Napomena: Vijest je satiričnog karaktera!