Srijeda, 24 Jula, 2024

TUZLASPIEGEL

PRVI TUZLANSKI SATIRIČNI PORTAL

AKTUELNO

VSTV BIH: Odobrene online brakorazvodne parnice

U periodu pandemije stručnjaci tvrde da ni ljubavni odnosi u izlolaciji nisu što su nekad bili. „Ljubav u doba korone“ kako je kolokvijalno zovemo, poprima nove oblike, donosi nove komplikacije i probleme.

Kantonalni i općinski sudovi u BiH apelovali su na građane da se malo strpe i ne šalju toliki broj zahtjeva za razvod braka, jer su im ladice pretrpane. VSTV je čak morao hitno prilagođavati procedure i zakone, kako bi u vrijeme pandemijske, izolacijske i bračne krize, sudovi mogli pokrenuti online brakorazvodne parnice.

„Kolege u sektoru sigurnosti su desetkovane zbog korone. Problem je što ovih dana bilježimo veliki broj intervencija policije u domovima građana. Obično se radi o psiho-fizičkom zlostavljanju, narušavanju javnog reda i mira, zatim prijetnji da će u osam kad se aplaudira doktorima neko skočiti s balkona, objesiti se, i tako dalje. Pravosuđe je tu na velikom ispitu, advokati nas zasipaju brakorazvodnim parnicama, tužitelji i sudije ne mogu sve da stignu, pa smo odlučili da to rješavamo online, putem Skypea, Messengera ili Vibera“, kaže prvi čovjek Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milan Tegeltija.

Iz advokatske komore nam kažu da je ovaj vid komunikacije i parničnog postupka veliki izazov i za njih, ali da se moraju prilagođavati okolnostima.

„Saslušanje jednog svjedoka, bez prisustva ili prisluškivanja drugog je gotovo nemoguće. Ti ljudi ipak dijele iste prostorije, dišu isti zrak, prinuđeni su gledati isti kanal, jesti istu hranu. Pa kada krene online postupak pred sudom, problem je osigurati fer i pošteno suđenje da neko ne popije laptop, tavu, oklagiju, kutlaču ili drugi kuhinjski predmet u glavu. Baš sinoć smo preko Skypea završili jednu parnicu, imali smo i podjelu imovine, muž je pristao na alimentaciju, dva sprata za hranu i pivo u frižideru, dnevni boravak za spavanje, gledanje TV-a od osam do deset uvečer i korištenje toaleta samo u slučaju nužde. Ja mislim da je on žrtva žene i pravosuđa, donji je svakako, ali je pristao na ove uslove i ja tu ne mogu ništa“, rekao nam je advokat Šemso Homeljić.

Izvor/Satro.info