Četvrtak, 28 Marta, 2024

TUZLASPIEGEL

PRVI TUZLANSKI SATIRIČNI PORTAL

AKTUELNO

Zakon o sprečavanju odlaska mladih na dnevnom redu Parlamenta BiH

Na prvoj narednoj sjednici, zastupnici Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine, razmatrat će Zakon o sprečavanju odlaska mladih iz Bosne i Hercegovine.

Kada će se o predmetnom zakonu raspravljati još uvijek nije poznato, zbog bojkota jednog dijela zastupnika. Ovo je rijetka prilika da se u Parlamentu raspravlja o životnim temama građana i zakonom spriječi nekontrolisan odlazak mladih.

Zvonko Prebjeg, pravni ekspert, u ime predlagača Zakona, pojasnio je određena zakonska rješenja. “Ovim se Zakonom planira uposliti nekoliko stotina, točnije do tisuću mladih visokoobrazovnih ljudi, kako bi im sustav pružio prigodu u njihovom osobnom razvoju i razvoju društva u cjelini. U nedostatku strateškog dokumenta, ovaj zakon još u prvom čitanju nudi kvalitetna rješenja, poput onog da će se mladi uglavnom zapošljavati u blizini graničkih prijelaza i svojim primjerom pokazati da ima posla i u lijepoj našoj domovini, naravno za one koji hoće da rade” – rekao je Prebjeg.

Entitetska udruženja poslodavaca ne kriju zadovoljstvo razmatranja ovog zakona i očekuju da će njegova primjena uslijediti čim prije. Naime, poslodavci se sve više suočavaju sa nedostatkom kvalifikovane radne snage, a ovaj zakon nudi rješenje.