Nedjelja, 21 Jula, 2024

TUZLASPIEGEL

PRVI TUZLANSKI SATIRIČNI PORTAL

AKTUELNO

Zavod za javno zdravstvo FBiH izdao preporuke strankama i kandidatima uoči izbora!

Uoči ovogodišnjih lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, u cilju sprečavanja širenja COVID-19, Zavod za javno zdravstvo FBiH je izdao savjete i preporuke biračima, biračkim odborima, strankama i kandidatima.

Tokom kampanje savjetuje se kandidatima da ne pljuju protukandidate pri sretanju na ulici, izletištu ili drugom javnom mjestu, nego da to čine online putem, odnosno putem društvenih mreža prema uobičajenoj demokratskoj praksi, uz što izraženije “demokratsko” vrijeđanje. Time se izbjegava fizički kontakt i  eventualno širenje koronavirusa.

Strankama, kandidatima i biračkim odborima se ne preporučuje korištenje „bugarskog voza“. Ova učinkovita tehnika nije poželjna, jer ukoliko je prvi listić inficiran smtronosnim virusom, vrlo će se brzo razotkriti izborna prevara. Također, glasačima se preporučuje oprez pri uzimanju novca u izbornom danu i poželjno je da osim maske nose i zaštitne rukavice.

Birački odbori imaju olakšavajuću okolnost pri dopisivanju glasova. Naime, CIK neće nabavljati specijalne olovke, nego će svaki građanin koji obavlja građansku dužnost morati na biralište imati svoju olovku. Isto se odnosi i na članove biračkog odbora. Tako će član biračkog odbora sa lakoćom imati mogućnost dopisivanja glasova bez straha da li to radi “pravom” olovkom. Preporuka je da svaki član biračkog odbora, za svaki slučaj, ima dvije hemijske olovke.

Državljanima Bosne i Hercegovine koji su umrli u 2020. godini od posljedica COVID-19 se ne preporučuje izlazak na izbore. Mrtvih ima sasvim dovoljan broj da odluče ishod…

H.F.