Četvrtak, 25 Aprila, 2024

TUZLASPIEGEL

PRVI TUZLANSKI SATIRIČNI PORTAL

AKTUELNO

ŽIVINICE: Paušal Mubarek Olsun!

Na redovnoj sjednici Općinskog vijeća Živinice, održanoj uoči najodabranije noći Lejletul-kadr, vijećnici su povećali svoj skromni paušal. Nakon sjednice uslijedile su međusobne čestitke tradicionalnim riječima „Paušal Mubarek Olsun!“.

Paušal je povećan sa skromnih 1.050, na podnošljivih 1.300 KM. Ovu su Odluku podržali pojedini vijećnici iz svih stranaka, iako će privilegiju uživati i vijećnici koji su „bajgi“ bili protiv. Što bi naš narod rekao, protiv su „bajgi“ i šefovi stranaka, općinski načelnik, pa i oni koji su glasali za ovu Odluku. A „bajgi“ je i narod protiv, ali samo na društvenim mrežama.

Protiv ili ne, povećanje paušala ima i svoje opravdane razloge. Povećana potrošačka korpa, poskupljenje goriva i osnovnih životnih namirnica, potreba vijećnika da svoje ukućane obraduju novim bajramskim smartphonom ili nekom drugom nesvakidašnjom hedijom, nepostojanje naknade za odvojeni život za dan kada se održava sjednica, izmirenje obaveza prema stranci, uplata vitri, zekata i hodžarine…samo su neki od brojnih razloga povećanja paušala.

„Mi smo odluku donijeli uoči odabrene noći. Mi nismo htjeli da molimo Uzvišenog da nam pomogne, moleći se da nam podari berićet, kao što to rade obični građani. Nego smo preuzeli stvar u svoje ruke i sami sebi pomogli“- rekao je vijećnik koji je podržao navedenu odluku i čije je ime poznato redakciji.

Pojedini vijećnici koji su podržali ovu Odluku tvrde da „bajgi“ nisu znali za šta glasaju. „Ja te materijale ne čitam i pravo da vam kažem i ne razumim. Kad se mom kolegi digne i ja dignem (o.p. ruku) i glasam. Digla se nepotrebna hajka, al’ da se glasa o poništenju odluke ja više ruku ne dizo, bez obzira da l’ se kod Abdulkerima digla ruka ili ne“ – iskreno nam je prokomentarisao jedan od aktera donošenja ove odluke.

Vijećnicima će ovo povećanje „dobro doći“ i za naredne lokalne izbore. Uštedom od paušala moći će finansirati svoju kampanju bez da podignu kreditna sredstva kod banaka i mikrokreditnih organizacija, koje kamatama „oguliše naš svijet“. A kamata je haram, zar ne?

J.M.