Srijeda, 12 Juna, 2024

TUZLASPIEGEL

PRVI TUZLANSKI SATIRIČNI PORTAL

DRUŠTVO

APEL DIJASPORE: „Imajte obzira prema nama!“

Godišnji iznos novčanih doznaka u Bosni i Hercegovini od građana iz dijaspore iznosi preko 2,5 milijardi KM, te udio BDP od doznaka i investicija bosanskohercegovačkih građana u dijaspori iznosi oko 10%.

Međutim, život naših građana u dijaspori nije ni malo lagan. Bolji poznavaoci prilika će potvrditi da su prava radnika u dijaspori značajno manja od radnika u zemlji. Mnogi bh državljani u zemljama Evropske unije rade i po dva posla kako bi svojoj porodici priuštili normalne uslove života, a i uštedili „koji euro“ najmilijim u Bosni i Hercegovini.

I pored toga što teško zarade svoj novac, te svojim investicionim udjelom i novčanim doznakama značajno sudjeluju na sveukupni ekonomski rast Bosne i Hercegovine, ipak, stanovnici brojnih gradova u BiH nerado susreću svoje sugrađane iz dijaspore na ulicama i radnjama u vrijeme praznika i godišnjih odmora. Nedobrodošlica naših građana u zemlji prema „dijasporcima“ je uočljiva u marketima, tržnim centrima, frizerskim salonima, pa čak i zubnim ordinacijama i na parking prostorima.

Iz tog razloga Koordinacija udruženja bosanskohercegovačkih građana u dijaspori je uputila apel građanima u Bosni i Hercegovini pod nazivom „Imajte obzira prema nama!“. U opsežnom pismu građanima BiH, koju je, u ime koordinacije, potpisao Rade Bošnjaković, između ostalog, apeluje se da građani koji žive u zemlji, u vrijeme praznika i godišnjih odmora, ne zakazuju termine za pružanje usluga u frizerskim salonima i zubnim ordinacijama, a poželjno je da ograniče kretanje u tržnim centrima, supermarketima, te da nepotrebno ne zauzimaju stolove u ugostiteljskim objektima i ne koriste besplatne parking prostore. Ovim bi građani iz dijaspore imali više vremena za posjetu svojoj užoj i široj familiji.

H.F.

Komentariši