Subota, 20 Aprila, 2024

TUZLASPIEGEL

PRVI TUZLANSKI SATIRIČNI PORTAL

DRUŠTVO

Ćojlukčani u panici zbog nestašice rakije

Ovogodišnja suša i loš prinos šljive najviše je pogodila mještane Ćojluka kod Srebrenika. Ćojlukčani, čuveni rakijopijci su ovih dana u panici zbog nestašice domaće šljivovice.

„Rezerve lanjske šljivovice smo potamamili, pa već pijemo posljednje litre od ove godine. Ovakvu nestašicu ni najstariji mještani ne pamte. Tokom rata zalihe su nam bile bolje. Šljive je bilo u izobilju, a i hurmi nije falilo. Peklo se i pilo” – kaže nam Meho, jedan od najstarijih mještana Ćojluka.

Ćojlukčani se nadaju da će do vlasti doći njihov vapaj i da će se ova mjesna zajednica snabdjeti dovoljnim količinama rakije, jer kako kažu, na pivo i vino nisu naučili. „Rekli smo ženama da za obloge koriste sirće, jer je u ovoj nestašici grehota koristiti rakiju” – svoje jade priča nam Meho.

Mještani Ćojluka se ne sjećaju da su ikada ostali bez rakije, a prepričava se da su zalihe rakije ispijene, posljednji put na fešti 1350. godine, povodom ispraćaja petnaestogodišnje princeze Jelisavete na ugarski dvor u Budim. Te se godine mezimica Stjepana II Kotromanića udala za ugarskog kralja Ludovika, čime je odbijena prosidba srpskog cara Dušana, odnosno udaja za njegovog sina Uroša.