Petak, 29 Marta, 2024

TUZLASPIEGEL

PRVI TUZLANSKI SATIRIČNI PORTAL

DRUŠTVO

Djeca u obdaništima vjeruju da je boranija plod roditeljske zavjere!

Istraživanje Instituta za gastonomiju i pedagogiju Nova Bila – Travnik, pokazalo je da najveći procenat djece u BiH, sumnja da je boranija nastala kao plod roditeljske zavjere.

Šestogodišnji H.F. iz JU Dječije obdanište „Čarobni štapić“ iz Kalesije ispričao nam je da mu je uvijek bilo nešto čudno u vezi boranije i insistiranju roditelja da se jede.  „Pričao sam drugarima iz obdaništa i shvatio da je situacija i u njihovim porodicama slična. Malo po malo počeli smo odmotavati klupko i shvatili smo da se u pozadini krije mračna tajna. Boraniju su smislili roditelji da bi kontrolisali naše umove. U svoje prljave poslove uvukli su gotovo cijeli svijet odlaslih. Povrtlari, ljekari, odgajatelji, kuhari u obdaništima su upleteni i svi oni rade na ostvarenju ove zavjere“ – samouvjereno tvrdi dječak.

„Kada dođem u obdanište, obavezno pogledam jelovnik. Kada vidim da taj dan nema boranije, padne mi kamen sa srca“ – požalila se petogodištnja S.M. iz JU Dječije obdanište „Bubamara“ Stupari.

Petogodišnja Maja D. iz Privatne predškolske ustanove „Moj san“ Vučkovci također negoduje kada se na jelovniku nađe boranija. „Trudim se izbjeći boraniju i tako spriječim da mi kontrolišu um. Uvijek imam nekoliko spremnih izgovora za taj dan. Ponekad kažem da me boli stomak, ili da nisam gladna… Srećom, prozrela sam njihovu igru na vrijeme, pa ne nasjedam na te priče da je zdrava i dobra za mene“.

Djevojčica Nadin iz JU Dječije obdanište „Slavuj“ Šerići bila je izričita i jasna. „Ko uopšte odlučuje šta je dobro za mene? Zašto svi šute o istraživanjima koja kažu da su čokolade, bombone i kinder jaja zdrava? To nije fer!“ – zaključila je petogodišnja Nadin.

Njuz/Tuzlaspiegel