Srijeda, 29 Maja, 2024

TUZLASPIEGEL

PRVI TUZLANSKI SATIRIČNI PORTAL

DRUŠTVO

GRAD ŽIVINICE: Upitna organizacija koride u Ciljugama!

Organizacija koride u živiničkom naselju Ciljuge, koja krajem augusta svake godine okuplja na desetine hiljada ljudi iz sjeveroistočne Bosne i šire, mogla bi biti dovedena u pitanje!

Delegati Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine su na posljednjoj sjednici donijeli, između ostalih, prijedlog Zakona o Gradu Živinice, čime su zvanično Živinice i još sedam općina u Federaciji dobile status grada. Na samoj sjednici Doma naroda je bilo negodovanja za usvajanje ovih zakona. Delegat Hajrudin Halilović (A-SDA), kako prenosi klix.ba, kazao je na sjednici da su neka sela veća od kandidata za gradove dodajući da će se i „koride bikova“ početi proglašavati kulturnim manifestacijama.

U gradskoj upravi najozbiljnije su shvatili poruke delegata u Domu naroda, te su referentu u gradskoj upravi Muminu Koridi najavili otkaz, dajući građanima nedvosmislenu poruku da Grad Živinice neće biti saglasno za organizaciju ove manifestacije na svom području.

Umjesto organizacije koride, gradska uprava u Živinicama najozbiljnije razmišlja o organizaciji tematskog festivala dokumentarnog filma pod nazivom „Zaštita životinja“, za koju procjenjuju da će biti kulturni hit na sjevernoj zemljinoj hemisferi.

A.Z.