Nedjelja, 21 Jula, 2024

TUZLASPIEGEL

PRVI TUZLANSKI SATIRIČNI PORTAL

DRUŠTVO

GRADAČAC: Parada „srama“ 8. septembra je odgovor Sarajevu!

I dok je javno mnijenje u Bosni i Hercegovini podijeljeno u vezi organizovanja tzv. parade ponosa u glavnom gradu naše zemlje, 8. septembra ove godine, koje pripremaju nevladine organizacije za jednakost i slobodu LGBT populacije, u Gradačcu se, istog dana, priprema nešto sasvim drugo.

Neformalna grupa građana, okupljena oko Facebook grupe „50 nijansi šljive“, koja se protivi tzv. paradi ponosa u Sarajevu, boreći se istovremeno za jednakost heteroseksualaca u našem društvu, najavila je protestno okupljanje građana – heteroseksualaca u Gradačcu. Prema procjenama organizatora, na skupu se očekuje okupljanje više hiljada ljudi.

Kako tvrdi Tvrtko Šljivić, čelnik neformalne grupe građana „50 nijansi šljive“, heteroseksualci u našem društvu su svakodnevno izloženi pritiscima i osudama, te su njihove slobode o ispoljavanju seksualne orijentacije onemogućene. Naročito je to evidentno kada se žele učlaniti u neku stranku, a prethodno iskažu svoju seksualnu orijentaciju.

Naročito u Gradačcu heteroseksualci nisu dobro došli! U anketi koju je Bet radio sproveo u Gradačcu, u ljeto 2015. godine, građani su uglavnom stidno i negativno odgovarali na pitanje „Šta biste uradili kada bi saznali da Vam je prvi komšija heteroseksualac?“.

Rijetki ispitanici su podržali seksualnu orijentaciju heteroseksualaca. „Mi smo takva sredina da u Gradačcu se to ne može desiti…“, između ostalog, odgovor je na postavljeno pitanje, uglednog građanina.

U nastavku pogledajte navedenu anketu kolega sa Bet radija:

J.M.