Petak, 26 Aprila, 2024

TUZLASPIEGEL

PRVI TUZLANSKI SATIRIČNI PORTAL

DRUŠTVO

Građani oprez! Ne odgovarajte na poruke nepoznatih, u pitanju je sihir (crna magija)!

Sigurno Vam se dešavalo da od nepoznatih osoba dobijete poruke, putem Messengera, o tome da Vam se dodjeljuje novčano bogatstvo, da im pomognete u nevolji X-bonom, da Vas čeka nesreća ako poruku ne proslijedite, zatim Vam se nude krediti sa niskom kamatnom stopom i sl. Također, raširene su brojne besplatne mobilne aplikacije koje sadrže virus.

Međutim, ovih dana kruže Messenger poruke na različitim jezicima koji nose sihir (crnu magiju). „Tradicionalne metode za postavljanje sihira sve se manje koriste. Sihirbazi su prije sihir vješali za drvo, znao je biti ukopan ispod praga kuće, mogao se postavljati u jastuke i jorgane, prenosio se putem hrane, pića, odjeće, predmeta i slično. Moderne tehnologije su uvele i moderne načine prenošenja sihira. Tačno je da se sihir može prenijeti i putem Messengera“ – rekao je duhovni iscjelitelj Idriz iz Gradačca.

Na naše pitanje koji su najčešći simptomi i kako prepoznati da smo naograjsali, naš sagovornik je objasnio: „Prvi simptom je ovisnost. Više se vremena provodi na društvenim mrežama, osoba negativno reaguje na skoro svaku objavu prijatelja, zatim postaje nervoznija, osoba je sklona haramu, zanemaruje porodicu, češće se svađa sa partnerom što na kraju vodi do raskida veze i razvoda“. Iscjelitelj Idriz apeluje da ako osobe primijete ove simptome, da se neodložno jave najbližem duhovnom iscjelitelju, odnosno osobi koja skida crnu magiju. Postupak liječenja može biti dugotrajan, s obzirom da nisu svi iscjelitelji dovoljno edukovani o crnoj magiji koja se prenosi modernim tehnologijama.