Subota, 27 Aprila, 2024

TUZLASPIEGEL

PRVI TUZLANSKI SATIRIČNI PORTAL

DRUŠTVO

Granični prelaz u Zvorniku biće otvoren za šverc cigareta?!

Od 1. marta 2021. godine, granični prelaz u Zvorniku biće otvoren za šverc cigareta i duhana. Granična policija Bosne i Hercegovine i Uprava za indirektno oporezivanje, u saradnji sa policijskim agencijama, do sad su ulagali maksimalne napore u sprečavanju krijumčarenja cigareta i duhana bez akciznih markica.

Što su kontrole na granici i unutrašnjosti zemlje bile temeljitije i strožije, ulični prodavači u gradovima su na svojim štandovima imali veći izbor robe bez akciza. Zato smo odlučili da mjere granične kontrole liberalizujemo i nadamo se da će one značajno smanjiti krijumčarenje cigareta i duhana“ – rekao je Nermin Opušak, savjetnik za pitanja carinskih kontrola GP BiH.

Prema istraživanjima prihodi u našoj zemlji, usljed krijumčarenja cigareta i duhana, umanjeni su u višemilionskim iznosima. Organiziranim kriminalnim grupama i pojedincima pogodovale su rigorozne granične kontrole, jer su u takvim uslovima testirali i ‘vježbali’ umijeće krijumčarenja. Ekonomski analitičari tvrde da otvorenost granica može imati kontraefekat, jer u tom slučaju krijumčarenje ne bi bilo atraktivno za organizovani kriminal.