Četvrtak, 18 Aprila, 2024

TUZLASPIEGEL

PRVI TUZLANSKI SATIRIČNI PORTAL

DRUŠTVO

Istražujemo: Kako bi problem pasa lutalica riješili Banovićani?

Problem pasa lutalica prisutan je skoro u svim lokalnim zajednicama. U Banovićima, udaljenom 30-tak kilometara jugozapadno od Tuzle, lokalna uprava želi postepeno riješavati dugogodišnji problem.

Razgovarali smo sa Banovićanima i pitali ih na koji bi način oni riješili problem pasa lutalica?

Mesud (52) iz Banovića kaže „da je bilo koje rješenje, koje ne uključuje ubijanje nedužnih životinja, za njega prihvatljivo. Kastriranje cuka u drugim sredinama se pokazalo uspješnim!“

Nesib (42) iz Pribitkovića smatra da su psi lutalice problem i u gradu i u mjesnim zajednicama. „Ćuke ne samo da su opasne za nejač, nego i raznose obuću. Moramo opanke i natikače sklanjat sa stepenica. Najbolje je da ih sve prevezemo u Živinice!“

Munira (58) iz Ćubrića je mišljenja da praviti azil za pse u njihovom mjestu nije rješenje. „Rješenje je da cuke slobodno hodaju, samo im trebaju izvaditi zube i niko se njih neće bojat’!

Dok se građani Banovića i dalje boje ujeda napuštenih pasa, lokalna vlast pravi analize za rješavanje ovog problema. Jedno od mogućih rješenja je postavljanje nekoliko boksova za napuštene pse, ali i mišljenje građana u ovoj anketi (kastracija, progon u Živinice, vađenje zuba…), može biti jedna od prihvatljivih opcija.