KLADANJ: Na lokalitetu Muška voda pronađene endemske vrste gljiva?!

U šumi nedaleko od Kladnja, na širem lokalitetu Muške vode, pronađene su endemske vrste gljiva. Za sada se ne može sa sigurnošću utvrditi determinacija ovih ljepotica, pa se opravdano sumnja da je riječ o endemskoj vrsti gljive, nepoznat domaćim gljivarima.

Kako nam je istakao Benis Uhljeb, savjetnik načelnika općine Kladanj, nekoliko primjeraka gljiva poslana je na analizu u Vićencu – Italija. „Još uvijek nije utvrđena determinacija, ali mi želimo ovu gljivu zaštiti i dati joj narodski naziv jusufovača.

Pronalazači gljiva Ramo H. (65) i Safet G. (68) kažu da već tri godine nailaze na te gljive i da ne znaju jesu li jestive? Kako vele, prema predanju njihovih predaka, „postojale su čudne gljive koje su se kuhale u muškoj vodi i ta je čorba od gljiva održavala i muškost i plodnost“.

Da li su Ramo i Safet pronašli čudotvornu gljivu predaka saznat ćemo nakon rezultata iz Vićence? U svakom slučaju, žitelji ovog malog mjesta vjeruju da bi jusufovača mogla postati svjetski brend, a šume oko Kladnja turistički potencijal za gljivare iz cijele Evrope.

H.F.