Subota, 27 Aprila, 2024

TUZLASPIEGEL

PRVI TUZLANSKI SATIRIČNI PORTAL

DRUŠTVO

‘Ko nema ogrev, neka ga kupi’!

Meteorolog Nedim Sladić, osim što iznosi tačne vremenske prognoze, često daje i savjete. U narednim danima Sladić je prognozirao nestabilno vrijeme i zahlađenje. Nakon kratkog perioda stabilnog vremena, novi val zahlađenja bi se mogao očekivati oko 20. aprila kada nastupa ‘goveđa zima’. Stoga, „ko nema ogrev, neka ga kupi!“ – prokomentirao je Sladić na svom lažnom profilu, aludirajući da hladno vrijeme još uvijek nije iza nas.

Iako je Sladić manje omiljen od penzionisanog kolege Majstorovića, u svojim prognozama Sladić se oslanja i na narodni kalendar. Tako je precizno prognozirao lijepo i ugodno vrijeme tokom ‘udaranja džemreta’, najavio je promjenljivo vrijeme tokom ‘babinih huka’, a očekuje i prohladno vrijeme tokom ‘goveđe zime’. Vrlo važna odrednica za utvrđivanje vremena, podsjeća Sladić, je praćenje vremena na dan uoči mjeseca Ramazana, jer izreka predaka ‘Kako se zaposti, tako se isposti’ ima utemeljenja.

Osim toga, svima je jasno da se ljudi pouzdaju u savremene aplikacije za praćenje vremena koje nisu potpuno precizne. Umjesto toga, pratite pojave životinja koje predosjete vremenske prilike. Uvijek neka su Vam na umu sljedeće izreke:

“Odlijeću li pčele daleko od pčelinjaka, lijepo vrijeme nas čeka!”

“Mačka se umiva, pas se u prašini valja – kiša nas pozdravlja!”

“Kupaju li se u prašini kokoši – nadaj se skoroj kiši!”

“Kad lasta nisko leti – kiša prijeti!”

“Kad riba iz vode iskače, nebo uskoro “plače!”