Srijeda, 29 Maja, 2024

TUZLASPIEGEL

PRVI TUZLANSKI SATIRIČNI PORTAL

DRUŠTVO

LINGVISTI NEMAJU DILEMU: Riječ „špicoka“ se može koristiti kao sinonim za „vrh“!

Udruženje za jezik i kulturu „Lingvisti“ Sarajevo nemaju dilemu sa se riječ „špicoka“ može koristiti kao sinonim za riječ „vrh“. To su za naš portal potvrdili lingvisti iz navedenog udruženja. Naime, oni su taj zahtjev za davanje mišljenja dobili od Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne odnose, koji pripremaju nove topografske karte Bosne i Hercegovine za potrebe osnovnih škola u Federaciji Bosne i Hercegovine i izradu novog geografskog atlasa.

Kako je u zemlji i regionu sve popularnija serija „Konak kod Hilmije“ u režiji Elmir Jukića, Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne odnose ima ideju da se na topografskim kartama umjesto riječi „vrh“ pri obilježavanju vrhova planina, koristi riječ „špicoka“, koristeći se anegdotom Himije Frlja, glavnog lika i junaka najpopularnije serije u zemlji i regionu.

Tako će se na novim topografskim kartama vrhovi planina označavati kao špicoka planina, te će se najveći vrh Majevice – Stolice (915 m), označiti kao „špiocoka Stolice“ 915 metara…

Najveća špiocoka Bosne i Hercegovine će i dalje biti špiocoka Maglića – Veliki Vitao (2396 m).

M.Z.

Komentariši