Petak, 29 Marta, 2024

TUZLASPIEGEL

PRVI TUZLANSKI SATIRIČNI PORTAL

DRUŠTVO

Miloš iz Boljanića ostavio neobičan testament – pravnici u dilemi!

Miloš P. iz Boljanića kod Doboja, za svog života napisao je testament i ostavio ga, kako i priliči, advokatu u zatvorenoj koverti. Testament pokojnog Miloša, čitao je advokat pred kćerima, sinovima i unučadima, nedugo poslije smrti domaćina.

Njegova porodica rasuta po cijelom svijetu, čekala je tatinu odluku o podjeli imetka (kuća, okućnica, par dunuma zemlje i šuma iznad sela). Miloš je sav svoj imetak ostavio državi, što je iznenadilo sve ukućane, popa i advokata. Kako je naveo u testamentu, tu odluku je donio pri čistoj svijesti i pameti, jer u suprotnom bio bi ‘budala’ da imetak ostavi djeci, koja se godinama nisu za njega interesovala. A da ga je, kako je u testamentu naveo, pop u ime crkve češće obilazio, imetak bi ostavio crkvi, a ne državi.

Međutim, advokat i drugi pravnici su u dilemi, ko će knjižiti imovinu pokojnog Miloša? Da li njegovu imovinu treba uknjižiti lokalna zajednica, odnosno Grad Doboj, entitet Republika Srpska ili Bosna i Hercegovina.

Prema pravnom tumačenju uglednog dobojskog advokata, imovina se treba knjižiti na Bosnu i Hercegovinu, jer prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, država je Bosna i Hercegovina. Kako objektivno Bosni i Hercegovini ova imovina nije ‘perspektivna’, ona je dužna da odluči njenog korisnika. Najvjerovatnije da će se imovina dodijeliti lokalnoj zajednici. S druge strane, drugi pravnici smatraju da je Republika Srpska država i da se predmetna imovina knjiži na Republiku, a ne na Bosnu i Hercegovinu. Kako stvari stoje, autentično tumačenje će morati dati ured OHR-a, sa čim se ne slaže mjesni pop.