Utorak, 23 Aprila, 2024

TUZLASPIEGEL

PRVI TUZLANSKI SATIRIČNI PORTAL

DRUŠTVO

Objava o ‘lažnom bureku’ kršit će Facebook pravila!

Od 1.3.2021. godine, objave ‘Burek sa sirom’, ‘Burek sa krompirom’, ‘Burek sa jabukama’ i sl., kršit će Facebook pravila i biće automatski uklonjene – potvrdili su iz ove kompanije.

Ova odluka Facebooka je rezultat dugogodišnje borbe Udruženja ‘Čuvajmo svoje, kradimo tuđe’, koje je, između ostalog, organiziralo online peticiju protiv objava o ‘lažnom bureku’. Online peticija pod naslovom ‘Sve su pite pitice, a burek je pitac!’, imala je za cilj da jasno stavi do znanja da je jedan burek, koji se pravi po posebnoj recepturi i to isključivo sa mesom.

Postoje i druge pite osim bureka: sa sirom-sirnica, sa krompirom-krompiruša, sa zeljem-zeljanica, sa bundevom-bundevara, sa rižom-rižopita, sa gljivama-gljivopita, sa jabukama-jabukovača… U jezičkoj terminologiji postoje i pite koje se ne razvijaju i razvrstane su u grupu razljevaka ili ljenguza“ – rekla je Alma Burek iz Instituta za pite i peciva i potpisnica ove peticije. Burek se zahvalila Facebook kompaniji što će uklanjati objave o ‘lažnom bureku’ i ispraviti medijsku hajku protiv bureka.