Srijeda, 29 Maja, 2024

TUZLASPIEGEL

PRVI TUZLANSKI SATIRIČNI PORTAL

DRUŠTVO

PANNONICA: Četvrto jezero u Tuzli moglo bi biti turistički hit!

Panonska jezera u Tuzli su turistički hit u sjevernoj Zemljinoj hemisferi. Broj posjetioca iz godine u godini premašuju sva očekivanja. Iz gradske uprave i Turističke zajednice grada Tuzla ne kriju zadovoljstvo turističkom ponudom i posjetom turista iz cijeloga svijeta, a broj noćenja u ljetnom periodu je u konstantnom porastu. Općepoznata je činjenica da je panonska plaža veća i posjećenija od brojnih na jadranskoj obali.

Gradska uprava i Turistička zajednica grada Tuzla planiraju gradnju četvrtog jezera sa potpuno drugačijom namjenom. Četvrto jezero u kompleksu panonskih jezera služilo bi za uzgoj morske ribe i bilo bi otvoreno tokom cijele godine za sportski ribolov. „U prvi mah bi se uzgajala morska riba koja je najprodavanija na našem tržištu – brancin i orada. To ne bi bilo klasično ribogojilište, nego bi služila za sportski ribolov. Ovim bi se upotpunila tursitička i gurmanska ponuda Tuzle“ – istakao je referent za turizam u gradskoj upravi Haris Grgeč. On je istakao da je salinitet panonskih jezera optimalan za uzgoj kvalitetne morske ribe.

Ukoliko se planovi gradske uprave ostvare možda ćemo, u narednom periodu, imati priliku da uživamo i u atrakcijama tuzlanskih delfina.

A.Z.