Četvrtak, 22 Februara, 2024

TUZLASPIEGEL

PRVI TUZLANSKI SATIRIČNI PORTAL

DRUŠTVO

SARAJEVO: Vlada Kantona Sarajevo uvodi moratorij na uljepšavanje?

Vlada Kantona Sarajevo priprema odluku kojom bi se uveo moratorij na uljepšavanje i to bez valjanog objašnjenja. Moratorij bi se odnosio na uposlenice u upravi i javnim ustanovama čiji je osnivač Kanton.

Kako objašnjavaju iz ureda Vlade, premijer Edin Forto je, iz najbolje namjere prema nježnijem spolu, dao mogućnost da žene iz uprave i javnih ustanova ne rade za Međunarodni dan žena. I takva odluka naišla je na oštre reakcije od javnosti.

Međutim, samo nekoliko sati, u večernjim satima, uposlenice u javnoj upravi su pri slavljenju 8. marta pokazale raskoš, rasipništvo i bahatost. „Šminka, nakit, odjeća, cipele i količina ića i pića u luksuznim ugostiteljskim objektima i uopće slavlje žena iz javnog sektora pokazuju nedvojbenu disproporciju naspram žena iz proizvodnje. Nedopustivo je da npr.njihov par cipela košta koliko i dvije plaće žena-radnica iz fabrika. Ako zarađuju mnogo više novca ne moraju to javno pokazivati i još se ponašati bahato, da ne kažem grublju riječ“, između ostalog, istakao je savjetnik za etički kodeks u Vladi Kantona Sarajevo, Narcis Džidžić.

Tako će Vlada premijera Forte uvesti moratorij na pretjerano uljepšavanje i to ne samo žena, nego i muškaraca, a odnosit će se na upravu i javne institucije i biti sastavni dio etičkog kodeksa. Ova mjera primjenjivat će se godinu dana sa mogućim produženjem. Prema našim saznanjima, ova odluka neće se odnositi na izabrane zvaničnike i skupštinske zastupnike, što je naišlo na odobrenje i razumijevanje predsjednika zakonodavnog tijela Kantona – Dine Konakovića.

M.Z.

Komentariši