Srijeda, 24 Jula, 2024

TUZLASPIEGEL

PRVI TUZLANSKI SATIRIČNI PORTAL

DRUŠTVO

SARAJEVO: Zbog pandemije otkazan protest!

Sindikalni protest, koji se tradicionalno organizira u glavnom gradu BiH svakog 1. maja, otkazan je naredbom Federalnog štaba civilne zaštite.

I dok se u evropskim zemljama Međunarodni praznik rada tradicionalno proslavlja na brojnim izletištima uz pečenje i roštilj, u Bosni i Hercegovini i regionu, sindikati radnika protestima ukazuju na zavidan položaj radnika.

Savez samostalnih sindikata BiH poziva radnike da se zbog pandemije ne okupljaju na otvorenom i da svoje neslaganje iskažu preko društvenih mreža. Iz Saveza su još jednom posjetili na niska primanja sindikalnih funkcionera, koja su nešto viša od primanja sindikalnih vođa u zemljama-članicama Evropske unije, gdje su radnička prava najugroženija.

Saudin Sivro, sindikalni borac za svoja primanja i fotelju, iskazuje žal što se ove godine ne organizira protest, za što je iz sindikalne kase izdvojeno preko 80 hiljada maraka na uštrb zasluženih naknada sindikalnih čelnika. Podsjećamo javnost, da Sivro danima najavljuje proteste i socijalne nemire zbog nastojanja Vlade da poboljša težak položaj radnika za vrijeme stanja nesreće.

M.Z.