Utorak, 23 Aprila, 2024

TUZLASPIEGEL

PRVI TUZLANSKI SATIRIČNI PORTAL

DRUŠTVO

ŠOKANTNO: U udžbenicima ni slova o krađi BiH!

Kritike na udžbenike koji se koriste u Bosni i Hercegovini, već godinama se ne stišavaju. Doduše iz udžbenika su, nakon pritiska javnosti, uklonjeni neprimjereni sadržaji, poput „Vuk na grani“, „Odnos čovjek-žena“, „Poštenje pravosudnih institucija“ i sl.

Međutim, šokantno je da u udžbenicima nema ni slova o krađi Bosne i Hercegovine. Izdavačke kuće  se pravdaju nastavnim planovima i programima i ne baš stručnim recenzentima, koji su izbor nadležnog ministarstva.

A upravo je na današnji dan, 21.juna 2014. godine, naša zemlja pokradena. Naša najbolja nogometna vrsta je, u utakmici protiv Nigerije, pokradena od strane novozelandskog sudije Petera O'Learyja. On je u 21. minuti susreta odlučio poništiti čist pogodak Edina Džeke, nakon sjajne asistencije Zvjezdana Misimovića. Utakmica je završila pobjedom Nigerije, a sudija je kasnije priznao grešku.

Da nije poništen čist pogodatak, reprezentacija Bosne i Hercegovine bi prošla drugi krug, a onda ko zna…. Da se to desilo našim komšijama, ne samo da bi mališani o tome učili u školama, nego bi se za Noć vještica glavni negativac zvao O'Leary.

A.Z.